For best mulig resultat

Aksell er en moderne leverandør, som produserer etter gjeldende ISO-standard for trykk. For å få best mulig resultat, er det viktig at originaldokumentene også tar hensyn til dette.

Kort fortalt ønsker vi PDF-produksjonsfiler som inneholder bildenes kildeprofil. Dette gjelder både RGB- og CMYK-filer. Den endelige CMYK-konvertering i henhold til papirtype og trykkmetode, anbefaler vi at Aksell utfører. Vi har verktøy som sikrer både optimal RGB- til CMYK-konvertering, men også CMYK- til CMYK-konvertering ved hjelp av DeviceLink-profiler.

Fargeprofiler

Siste revisjon av ISO 12647-2:2013 benytter datasettene FOGRA51 (Premium coated) og FOGRA52 (Wood-free Uncoated). Tilhørende ICC-profil er «PSOcoated_v3.icc» for bestrøket papir og «PSOuncoated_v3_FOGRA52.icc» for ubestrøket papir.

FOGRA39, som mange har et forhold til, tilhører en eldre revisjon av ISO12647-2 som er utgått.

Plassering av fargeinnstillingene

Colour Settings

Når filene er ferdig kopiert, må man i InDesign velge Colour Settings i henhold til papiret jobben skal trykkes på. Dette gjøres fra meny-linjen på toppen av skjermen (Edit > Colour Settings).

Tips:
Hvis du endrer Colour Settings i Adobe Bridge; synkroniseres fargeinnstillingene i samtlige Adobe-applikasjonene.

 

Profile or Policy Mismatch

Dokument-profilen til InDesign bestemmes av hvilken innstilling du har i Colour Settings når dokumentet blir opprettet. Dersom du åpner et dokument som ble opprettet med andre innstillinger enn nåværende Colour Settings, får du opp dialogboks med advarsel. Hvis både RGB- og CMYK-innstillingen avviker får du opp 2 dialogbokser; 1 for hvert fargerom. Velg «Adjust the document to match current colour settings» samt undervalget  Placed Content : “Keep Existing Assignments”. På den måten sikrer vi oss at InDesign tar vare på bildets kildeprofil, som igjen gir det beste grunnlaget for videre konvertering.

 

Forhåndsvisning på skjerm (softproofing)

Når alle støttefilene (icc-profiler og colour settings-filer) er riktig installert, kan man benytte softproofing-funksjonen i InDesign, Photoshop, Illustrator og Acrobat Pro. Denne forhåndsvisningen vil simulere hvordan jobben vil se ut på trykk i CMYK. Det er spesielt viktig å benytte denne funksjonen hvis jobben inneholder RGB-bilder med farger som er «Out of gammut».

RGB-farger som ikke kan reproduseres i CMYK, vil kunne avdekkes ved bruk av softproofing, og nødvendige justeringer kan gjøres før du lager trykklar PDF.

Forutsetning for riktig visning er en kalibrert skjerm som dekker hele fargerommet på utenheten. Husk at påliteligheten til forhåndsvisningen avhenger av kvaliteten på skjermen, profilene til skjermen og utdataenhetene. For den «kresne» bruker er det også viktig å tenke på omgivelsene til skjermen det betraktes på. Lys fra vindu og sterke farger på interiør kan påvirke resultatet av softproofingen. Det vil også alltid være en viss forskjell mellom visning på skjerm (baklyst display) og pigmenter på papir (refleksjon).

 

Lage PDF-fil fra inDesign

Velg fra menylinjen: File > Adobe PDF Presets > «AKSELL PDFX4 COATED» eller «AKSELL PDFX4 UNCOATED». Samtlige innstillinger er ferdig definert i disse preset-filene. Det eneste som må kontrolleres er «Ink manager» hvis jobben din inneholder Spot-farger i fargepaletten (Swatches).

Lage PDF-fil fra inDesign

Tips